YILKI ATI

Yılkı Atı


Abbas Sayar’ın 1970 yılında yayınlanan ilk ve en ünlü romanıdır.
Romanın konusu Dorukısrak adındaki atın etrafında şekillenmektedir. Dorukısrak gençliğinde hızlı ve güçlü bir attır. Ancak zamanla bu durum değişir.

Dorukısrak’ın güçten düşmesi üzerine sahibi onu yılkılığa göndermeye kadar verir. Dorukısrak evine tekrar dönebilse de İbrahim onu istemez ve döverek evden uzaklaştırır.

Dorukısrak kendisinin istenmediğini anlayarak diğer yılkı atlarının yanına gider. Bu sırada da Çılkır ile tanışır. İkili bundan sonra birbirine destek olmaya karar verir ve yollara birlikte düşerler. Zamanla diğer yılkıya bırakılmış atlar ile de tanışırlar. Kış çetin geçer sürüye kurtlar saldırır. Büyük mücadele verirler.

Kış yüzünden yeteri kadar yiyecek bulamayan Dorukısrak bitkin düşer. Bilmediği bir köye sığınır. Köy ahalisinden Hıdır Emmi atın durumuna acır ve bakmaya başlar.

Baharla birlikte İbrahim, Dorukısrak’ı bulmak için yollara düşer. İbrahim, Dorukısrak’ı bulunca tayı vasıtasıyla yanına çekmeye çalışır. Fakat Dorukısrak ve tay birlikte kaçmaya başlar. Bunun üzerine İbrahim daha da sinirlenir fakat elinden bir şey gelmez.

Kitap soruları                                                                                                                            Abbas Sayar

 

Yorumlar